فرش دستباف ایران مهمترین کالای صادراتی غیرنفتی است که سهم بسزایی در رشد اقتصادی و ارز آوری برای کشور دارد و میتواند در کنار سایر محصولات صنایعدستی، اقتصاد ایران را از تکمحصولی بودن و وابستگی صرف به فروش نفت، نجات دهد. علاوه بر آن، رشد هنر- صنعت فرش دستباف، میتواند برای تعداد زیادی از افراد جامعه ایجاد اشتغال کند. با ذکر این مقدمه، قصد داریم در ادامه به بررسی مزایا و نقاط قوت صنعت فرش دستباف و همچنین تأثیر آن بر رشد اقتصادی و اشتغالزایی بپردازیم.
جهت مشاهده و خرید از بزرگترین بازار خرید فرش دستباف، اینجا کلیک نمایید
|
ویژگیهای فرش دستباف ایرانی که آن را کالایی ارزشمند کرده است
فرش دستباف ایرانی، کالایی مجلل و ارزشمند است، که علاوه بر دارا بودن ارزش هنری و فرهنگی، میتواند تأثیر مستقیمی بر رشد اقتصادی، ارز آوری و اشتغالزایی داشته باشد. در ادامه به ذکر مهمترین ویژگیها و مزایای فرش دستباف میپردازیم.
– فرش دستباف ایرانی فرآوردهای است که در واقع یک اثر هنری ناب به شمار میآید؛ دقیقاً مثل یک تابلو نقاشی.
– فرش دستباف کالایی است فنی که تولید آن نیاز به آشنایی به فنون ویژه و استادکاران و کارگران متخصص دارد. فنون تولید و نقوش منحصربهفرد فرش دستباف نیز در میام اقوام مختلف ایرانی بهصورت شفاهی و سینه به سینه از بزرگان هر قوم به نسل جدید انتقال یافته است.
– فرش دستباف ایرانی دستاوردی سنتی است که با فرهنگ مردم عجین گشته است، تا آنجا که عامه مردم بدان علاقه دارند و عشق میورزند و این علاقهمندی بهصورت اجدادی بوده و نسل به نسل منتقل گردیده است.
– فرش دستباف عرصه وسیع و پردامنه ظهور و بروز هنر و خلاقیت هنرمندان ایرانی است و این گروه ممتاز از جامعه ما با دست باز و وسعت تاخت و تاز در این میدان هنرنمایی میکنند و شاهکارهایی خلق میکنند که زینتبخش برترین موزهها و کلکسیونهای دنیا است.
– هنر- صنعت فرش دستباف بالا برنده سطح اشتغال در میان مردم کشور است.
– اشتغال به بافت فرش، اوقات فراغت و بیکاری روستاییان و عشایر و ایلات را پر میکند.
– خرید و فروش فرش دستباف کسبوکار و تجارت را رونق میبخشد و موجب گرمی بازارهای داخلی و خارجی کشور میشود.
– تولید فرش دستباف سطح خودکفایی و اعتبار فردی و عمومی را در جامعه بالا میبرد؛ زیرا نه تنها تبدیل مواد اولیه به فرش خود ارزش افزودهای قابل توجه ایجاد میکند، بلکه بر اثر تغییرات داخلی و خارجی بازار و قیمتها، بها و ارزش آن همواره رو به افزایش است.
– مواد اولیه و ابزار تولید فرش دستباف ایرانی، بهطور کامل از منابع داخلی و محلی تأمین میشود. حتی فرآوری و آمادهسازی آن همچون رنگرزی الیاف برای بافت نیز یک صنعت بومی است. بنابراین باید گفت تولید فرش دستباف چه به لحاظ مواد اولیه و چه به لحاظ دانش و فنون بافت، نیازمند و وابسته به هیچ گونه منبع خارجی نیست.
فرش و جایگاه آن در اقتصاد ملی و اشتغالزایی
وابستگی شدید اقتصاد ایران به صادرات نفت و ناپایداری این منبع درآمدی، دولتمردان و اندیشمندان اقتصادی کشور را برای رهایی از اقتصاد تکمحصولی به تلاش ترغیب کرده است. بر این اساس در برنامه چهارم توسعه توجه خاصی به گسترش صادرات غیر نفتی شده است. توسعه و ترویج صنعت فرش دستباف علاوه بر آن که میتواند به ارز آوری و ایجاد اشتغال کمک نماید، میتواند در معرفی و ارائه فرهنگ و هویت ملی ایران نقش موثری داشته باشد. حفظ موقعیت برتر ایران در بازار جهانی فرش دستباف علاوه بر شناخت روند بازار و بررسی موقعیت ایران در بین رقبا، نیازمند بررسی مهمترین بازارهای وارداتی، شناخت سلیقه و نیاز خریداران و تلاش برای برآورده کردن این نیازها میباشد. علاوه بر این، فرش دستباف مهمترین کالای صادراتی غیر نفتی کشور است که طی چهار دهه گذشته بیش از 26.79 درصد ارزش صادرات غیر نفتی ایران را به خود اختصاص داده است.
صنعت فرش از جمله صنایعی است که در بخش کالاهای غیر نفتی ظرفیت بالقوه و زیادی را برای کسب ارز دارد. از طرفی با توجه به این که این صنعت افراد زیادی را به خود مشغول کرده است، میتواند عاملی مهم در ایجاد اشتغالهای دائمی و فصلی برای افراد جامعه باشد. در واقع چرخه صنعت فرش ایران از ابتداییترین مراحل تولید تا رسیدن به دست مصرفکننده حدود 30 فرصت شغلی را در خود جای میدهد. درصد بالایی از قشر عظیم روستاییان بهطور دائم و یا فصلی به تولید فرش مشغولند و بافندگان شهری نیز گاهی از این طریق امرار معاش میکنند. علاوه بر این، همانطور که گفته شد فرآیند تولید فرش در ایران وابسته به هیچگونه منبعی در خارج از کشور نیست و مواد اولیه و دانش فنی تولید در این زمینه بومی است؛ بنابراین فروش و صادرات آن ارزش افزوده بسیار بالایی برای کشور و تولیدکنندگان به همراه دارد. پس برنامهریزی اصولی و سرمایهگذاری در حوزه فرش دستباف، در حقیقت یک تجارت پرسود و باارزش به شمار میآید.
مراقب رقبا باشیم
اکنون کشورهای هند، چین، نپال و پاکستان رقبای فرش دستباف ایران هستند که در بسیاری از موارد، با الگوبرداری و تقلید از طرحهای ایرانی توانستهاند سهمی از بازار جهانی فرش را در اختیار بگیرند. تا پیش از انقلاب اسلامی در سال 1357 شمسی، فرش دستباف ایران حدود 55 درصد از بازار تجارت جهانی را در اختیار داشت که اکنون به حدود نصف کاهش یافته است. بنابراین ضروری است تا مطالعات گسترده و همچنین اقدامات موثری برای بازگرداندن سهم ایران در بازار جهانی فرش صورت گیرد؛ چرا که همانطور که اشاره شد، فرش دستباف ایرانی علاوه بر دارا بودن ارزش هنری و فرهنگی، میتواند بهعنوان تکیهگاهی مهم در زمینه اشتغالزایی و همچنین ازر آوری و رشد اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
سخن پایانی
فرش دستباف ایرانی کالایی لوکس و ارزشمند است که علاوه بر دارا بودن ارزش هنری و فرهنگی، میتواند سبب رشد اقتصادی، ارزآوری و همچنین اشتغالزایی برای درصد قابل توجهی از افراد جویای کار در جامعه باشد. خرید و فروش فرش دستباف و همچنین سرمایهگذاری در زمینه تولید این کالای ارزشمند، یک تجارت پرسود و مطمئن است. فروشگاه آنلاین «فرش بوم» بهعنوان مرجع فروش فرش و با ارائه تنوع بینظیری از فرش دستباف ایرانی، آماده است تا با کمک مشاوران خبره خود، شما را در خرید بهترین گزینه بنا بر سلیقه و بودجهتان، راهنمایی کند.