فرشهای دستباف زیبایی غیرقابل وصفی را به فضای خانه میدهند و محیط منزل ما را گرم و صمیمی میسازند. به همین علت بسیار طبیعی است که ما به نحوه چیدمان و محل قرار گیری این محصول ارزشمند اهمیت زیادی بدهیم. یکی از مشکلاتی که هنگام جانمایی فرش با آن روبهرو هستیم که ما را ناخرسند میکند، مساله خودبهخود جابهجا شدن فرش از محلی که برای آن در نظر گرفتهایم میباشد. حتما زیاد با این موضوع مواجه شدید که فرش خود را در جایی از منزل پهن کردهاید و بعد از چند روز در کمال ناباوری متوجه شدید خود فرش به سمت دیگری حرکت کرده است! چگونه امکان دارد؟ چه کنیم که دیگر این اتفاق نیفتد؟
اینها سوالاتی است که در این مقاله از مجله فرش بوم قصد داریم به آنها پاسخ دهیم. جابهجایی خودبهخودی فرش علاوه بر نازیبا کردن دکوراسیون منزل ما، میتواند برای افرادی که پا به سن گذاشتهاند یا کودکان، خطرهایی را به همراه داشته باشد؛ زیرا سر خوردن فرش میتواند باعث زمین خوردن آنها گردد.
چرا فرش سر میخورد؟
یک علت رایج که موجب سر خوردن فرش روی سطح میشود و حتی ضخامت و سنگینی بیشتر فرش نمیتواند مانع از آن شود این است که امروزه اغلب تولید کنندگان فرش بر خلاف گذشته از دوختن نوارهای چرمی به دور فرش غافل شدهاند. جالب است بدانید همین نکته به ظاهر بیاهمیت یکی از دلایل اصلی سر خوردن فرش میباشد.
دلیل دیگری که ممکن است سر خوردن فرش را محتملتر کند، استفاده نشدن از نخ اکرلیک در فرشهای دستباف است. همانطور که میدانید در فرش های دستباف از الیاف طبیعی مثل پشم و ابریشم استفاده میشود که با بدن انسان هماهنگی سازگاری بیشتری دارد. اما نخ اکرلیک به کار رفته در برخی فرشهای ماشینی تا حدودی میتواند موجب جذب شدن فرش به سطح و جلوگیری از سر خوردن آن شود.
جلوگیری از حرکت فرش روی فرش یا موکت
یکی از روش های چیدمان فرش های دستباف فاخر در دکوراسیون کلاسیک، پهن کردن فرشهای کوچک بر روی فرشهای بزرگتر است که از گذشته تا کنون به منازل صاحبان آنها جلوه و وقار خاصی بخشیده است. از مشکلات این روش چیدمان فرش، سر خوردن فرش کوچکتر روی فرش بزرگتر و ایجاد بهم ریختگی در فضا میباشد که برای جلوگیری از این اتفاق راهکاری کاربردی و ارزان وجود دارد و آن هم استفاده از پارچهای بین فرش کوچک و بزرگ است؛ یعنی ابتدا فرش بزرگ را در جای مورد نظر پهن کرده، سپس یک پارچه روی فرش بزرگ و درست در قسمتی که قصد دارید فرش کوچکتر را پهن کنید، قرار دهید و سپس فرش کوچکتر را روی این پارچه بیاندازید. اصطکاکی که این پارچه در خلاف پرزهای فرش بزرگتر و با فرش کوچیکتر ایجاد میکند موجب فیکس شدن فرش کوچکتر و حرکت نکردن آن روی فرش بزرگتر میگردد.
شاید فکر کنید که فرشها فقط بر روی سطوح سرامیک و پارکت سر میخورند ولی جالب است بدانید فرشها روی موکت نیز حرکت میکنند! یکی از راههای جلوگیری از حرکت فرش بر روی موکت این است که هنگام خرید موکت به جنس و بافت آن توجه کنید و اگر موکت پرز بلند تهیه کردید میتوانید از همان راهکار پهن کردن پارچه بین فرش و موکت که در قسمت قبل توضیح دادیم استفاده کنید.
جلوگیری از سر خوردن فرش روی سطوح صاف
امروزه در بحث دکوراسیون برای کفپوش منازل، استفاده از سرامیک و پارکت مرسومتر از موکت میباشد و البته طبیعی است که سر خوردن فرش بر روی این سطوح به دلیل صاف و لغزنده بودن آنها، بیشتر اتفاق بیفتد به ویژه هر چه فرش شما کوچکتر و سبکتر باشد، زودتر و سریع تر حرکت میکند و این حرکت ناگهانی که با راه رفتن روی فرش اتفاق میافتد میتواند بسیار خطرناک باشد و آسیبهای جدی خصوصا به کودکان و سالمندان وارد کند.
در این قسمت از مقاله فرش بوم میخواهیم به راهکارهایی ساده اما ارزان برای جلوگیری از حرکت فرش بر روی سطوح معمول مثل سرامیک و پارکت بپردازیم.
استفاده از ترمز فرش
ترمز فرش یک ابزار از جنس پلاستیک قابل شستوشو است که ابعاد مناسب و انعطاف پذیری آن موجب استفاده راحت از آن برای زیر فرش میشود. مهمترین مزیت ترمز فرش این است که در عین کارآمد بودن، آسیبی به فرش یا سطحی که قرار است فرش روی آن پهن شود، وارد نمیکند و از خود اثری برجا نمیگذارد.
اما این وسیله پلاستیکی چطور میتواند مانع از حرکت کردن فرش شود؟ ترمز فرش در ابعاد و شکلهای گوناگونی در بازار موجود است که رایجترین آنها به شکل سه گوش میباشد که پشت فرش و در گوشههای فرش نصب میشوند و جنس پلاستیکی منعطف و چسبنده آنها (که البته فقط برای سرامیک و پارکت و به طور کلی سطوح صاف مؤثر است) موجب میشود که فرش شما دیگر از جای خود حرکت نکند.
لایه های مخصوص ضد لغزش
در اینجا می خواهیم یک روش دیگر برای جلوگیری از سر خوردن فرش به شما معرفی کنیم و آن استفاده از آسترهای اسفنجی یا تورهایی از جنس پیویسی است که در بازار به اسم لایههای مخصوص ضد سر خوردن فرش، عرضه میشوند. به این صورت استفاده میشود که باید این آسترها را درست به اندازه ابعاد فرش خود و پشت فرش پهن کنید. از معایب این روش این است که فقط برای فرشهایی با سایز کوچک کارآمد هستند و نمیتوانند جلوی لیز خوردن فرشهایی با ابعاد بزرگتر از قالیچه را بگیرند.
پد ضد لغزش
این پدها در ابعاد و انواع مختلف تولید میشوند و شما موقع خرید ابتدا باید بدانید جنس کفپوش خانه شما چیست؟ سپس میتوانید متناسب با جنس کفپوش، پد مناسب منزل خود را تهیه کنید و از انجا که کفپوش مرسوم و رایج منازل امروزه سنگ یا سرامیک است، پدهای مناسب این نوع کفپوشها بیشتر در دسترس بوده که دارای دو جنس مختلف فومی یا پلاستیکی هستند.
روش استفاده از این پدها به این شکل است که به فاصله چند سانت از لبه فرش و در پشت فرش به کمک چسبهای دو طرفه که مخصوص فرش هستند این پدها نصب میشوند. حالا میتوانید با خیال راحت روی فرشهای خود قدم بزنید و دیگر پدیده دلخراش سر خوردن فرش را تجربه نکنید.
شاید فکر کنید با چسباندن این پدها به پشت فرش دارید به فرش خود آسیب میزنید ولی جالب است بدانید با استفاده از این روش نه تنها از شر سر خوردن فرشهای خود راحت میشوید، بلکه به دوام و استحکام فرش خود نیز افزودهاید.
استفاده از چسب های حرارتی
روش دیگری که میتواند در برخی از انواع فرش مانع از سر خوردن آنها شود استفاده از چسب حرارتی است که بسته به ابعاد فرش، میزان استفاده از آن متغییر است؛ برای مثال استفاده از این روش برای فرشهایی با ابعاد کوچک فقط کافی است چهار گوشه آن چسب بزنید و اجازه دهید خشک شود ولی برای فرشهای با ابعاد بزرگ لازم است به شکل نواری دور تا دور فرش را چسب بزنید.
از معایب این روش این است که ممکن است به فرش شما آسیب بزند به همین علت استفاده از این روش بیشتر برای موکتها و فرشهایی که در الیافشان ابریشم مصنوعی یا پلیاستر به کار نرفته باشد توصیه میشود.
و اما ارزانترین و بیدردسرترین روش برای جلوگیری از لیز خوردن فرشهایتان این است که سعی کنید آنها را طوری چیدمان کنید که پایههای چند مبل یا کمد و کنسول روی آن قرار بگیرد و فرشهای شما با این روش به سادگی در جای خود ثابت میشوند.
در این مقاله از مجله فرش بوم سعی کردیم شما را با انواع روشهای ساده و ارزان درعین حال کارآمد برای جلوگیری از لیز خوردن فرش آشنا کنیم تا با توجه به نوع چیدمان منزل و جنس فرش و جنس کفپوش خانه خود، مناسبترین روش را برای حل مشکل سر خوردن فرشهای خود انتخاب کنید.